Dieta bezglutenowa

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Kogo dotyczy?

Zmiana nawyków żywieniowych, opierająca się na wykluczeniu z codziennego jadłospisu produktów zawierających gluten – czyli białka zapasowego zawartego w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień czy owies, dotyczy osób chorujących na celiakię, zmagających się z alergią na gluten czy nieceliakalną nietolerancją glutenu.

Czym jest celiakia?

Celiakia inaczej zwana chorobą trzewną to trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym. Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, a w konsekwencji do zmniejszenia wchłaniania składników odżywczych, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych.

Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.

Najczęstsze objawy celiakii

  • bóle i wzdęcia brzucha, powiększenie obwodu brzucha,
  • biegunka tłuszczowa lub wodnista, czasem zaparcie,
  • zmniejszenie masy ciała, zaburzenia rozwoju u dzieci, niski wzrost,
  • objawy niedoborowe (niedokrwistość z niedoboru żelaza, ale też niedobór witamin w tym kwasu foliowego) będące efektem zespołu złego wchłaniania,
  • uczucie stałego zmęczenia.

Diagnostyka celiakii

  • konsultacja z gastroenterologiem,
  • badania krwi: EmA, tTG, DGP lub GAF,
  • oznaczenie przeciwciał w klasach IgA i IgG,
  • biopsja jelita cienkiego.

Udogodnienia dla „bezglutenowców”

W wyniku coraz większej świadomości na temat chorób, których podstawą leczenia jest wykluczenie glutenu, powstaje coraz więcej udogodnień dla „bezglutenowców”:

  • Coraz więcej sklepów posiada w swojej ofercie produkty ze znakiem przekreślonego kłosa – czyli nie zawierających glutenu. Do nich dołączają także piekarnie, cukiernie.
  • Coraz więcej restauracji czy pubów na życzenie klienta przygotowuje posiłki bezglutenowe. Także w przypadku wydarzeń zorganizowanych czy rezerwacji wakacji możemy wybrać opcję takich posiłków.
  • Organizowane są letnie obozy wypoczynkowe dla dzieci i młodzieży na diecie bezglutenowej, gdzie cały personel szkolony jest pod kątem diety, a nad całością czuwa dietetyk.
  • W ostatnich latach powstała lista leków bezglutenowych bezpiecznych dla chorych na celiakię i wszystkich osób na diecie bezglutenowej.
  • W wielu parafiach w Polsce istnieje możliwość przyjęcia komunii św. pod postacią hostii bezglutenowej.

Produkty zalecane i przeciwwskazane w celiakii

Grupa produktów

Nie zawierają glutenu

Zawierają gluten

Zboża

Zboża naturalnie niezawierające glutenu: kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa

Pszenica, pszenżyto, jęczmień, żyto, owies

Produkty zbożowe

Pieczywo – wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”,

płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki,

chrupki kukurydziane, popcorn, bułka tarta bezglutenowa

pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe,

płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane,

pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki

Mąki

gotowe mieszanki mączne bezglutenowe

mąka pszenna, żytnia, jęczmienna

Makarony i ryże

makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”,

ryż biały i brązowy

makaron pszenny, makaron żytni

Kasze

kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane

kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe

Mięso, ryby, jaja

Świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja

Panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane, niektóre wędliny, konserwy rybne, wyroby garmażeryjne

Tłuszcze

Masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek

Olej z kiełków pszenicy, majonezy, gotowe sosy

Mleko i przetwory

Mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty

Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, produkty mleczne z ziarnami zbóż, niekiedy: owocowe przetwory mleczne, serki topione

Warzywa i owoce przetwory

Wszystkie warzywa i owoce (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana

Warzywa smażone panierowane, warzywa z tartą bułką, niekiedy: owoce suszone, wsady owocowe, sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe

Napoje

Herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, wódka z ziemniaków,

piwo ryżowe

Kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo, wódki ze zbóż

Przyprawy

Sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy, bezglutenowy sos sojowy Tamari

Zwykły sos sojowy, niekiedy: jarzynki typu vegeta, mieszanki przypraw, musztardy, keczupy, gotowe sosy

Inne

Proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty niskoglutenowe mączka chleba świętojańskiego

Zwykły proszek do pieczenia, hydrolizowane białko roślinne, komunikanty z mąki pszennej zwykłe opłatki świąteczne, niektóre aromaty, cukier waniliowy

Dietetyk Poznań

W problemach żywieniowych z celiakią pomoże dietetyk w EMS Poznań.

Układamy spersonalizowane jadłospisy żywieniowe dla osób chorujących na celiakię, zmagających się z alergią na gluten czy nieceliakalną nietolerancją glutenu.

Oferta dietetyka: https://emspoznan.pl/#cennik